De losse bladen van Fahrettin Örenli: exposities rond een kunstenaarsboek (april-mei 2015, Amsterdam)

6 apr 2015

In Ik heet Karmozijn beschrijft Orhan Pamuk wat er met de miniaturenalbums in een paleisbibliotheek gebeurt als een sultan zijn macht verliest. De boeken vallen uiteen, de afzonderlijke bladen met tekeningen gaan ieder hun eigen weg, verlaten de planken van wat eens een bibliotheek was, raken in de tassen van rovers, handelaren, ambassadeurs en miniaturisten verspreid over landen en continenten.

Het uitwaaieren van beeldend werk, dat is precies waar beeldend kunstenaar Fahrettin Örenli met zijn boek op uit is. Örenli, die afwisselend in Amsterdam en Istanbul werkt, verzamelde in zijn boek Conspiracy wall > Anartist het beeldend werk dat hij de afgelopen tien jaar maakte, en combineerde dat met zijn gedichten. Het resultaat is een prachtig uitgegeven boek met een grote variatie aan beelden, van landkaarten van oliepijplijnen tot tekeningen van fantasiewezens. Hoewel het in een stevige kartonnen cassette zit, is het niet de bedoeling dat de tekeningen en foto’s in de band blijven zitten. Alle zeefdrukken in het boek zijn voorzien van een perforatierand. Je kunt de bladen uit het boek scheuren, uitdelen of ophangen voor een expositie aan je eigen muren of op publieke wanden.

Er is Örenli veel aan gelegen dat zijn tekeningen, foto’s en gedichten in nieuwe contexten terecht komen, en daarmee zelf een onverwachte context vormen voor weer andere dingen, gebeurtenissen, mensen. Dat is tekenend voor een kunstenaar die voortdurend onderweg is. ‘Neemt iemand die nooit zijn geboorteplaats verlaat de wereld op dezelfde manier waar als iemand die in een totaal andere omgeving opgroeit dan waar hij ooit ter wereld kwam?’ vraagt Örenli zich op zijn website af. Dat is een simpele vraag met grote implicaties, individuele en politieke. Het is ook een vraag die steeds urgenter wordt nu meer en meer mensen noodgedwongen of uit vrije wil op drift zijn, politieke gebeurtenissen een impact hebben op het leven van meer en meer mensen, en het lokale tegelijkertijd aan belang wint.

Op 7 april 2015 wordt het boek van Fahrettin Örenli in het Stedelijk Museum Bureau Amsterdam gepresenteerd. Tijdens de presentatie zal dr. Asghar Seyed-Gohrab (Universiteit Leiden) ingaan op de relatie tussen Perzische poëzie en de gedichten in het werk van Örenli. Lorenzo Benedetti, directeur van De Appel Arts Centre, spreekt met Örenli over de achtergrond van zijn boek.

Aan het eind van de presentatie wordt het boek getransformeerd tot een installatie, die nog tot 12 april in het SMBA te zien zal zijn.

Plaats presentatie en installatie: SMBA, Rozenstraat 59, Amsterdam
Datum: 7 april 2015, 19u30
Voertaal: Engels
Toegang gratis, reserveringen kunnen gemaakt worden via mail@smba.nl

Het boek van Fahrettin Örenli is te bestellen via info@fahrettinorenli.com.
In Istanbul is Conspiracy wall > Anartist te koop bij boekhandel Robinson 389.

Beeldend werk van Fahrettin Örenli is van 21 maart tot 2 mei 2015 ook te zien op zijn expositie in Bradwolff Projects Amsterdam. Zijn boek is daar eveneens verkrijgbaar.

 

Website van Hanneke van der Heijden, literair vertaler – over de literaire wereld in Turkije, over vertalen, en met fragmenten gepubliceerde en ongepubliceerde vertalingen uit het Turks.

WOORDENWOLK