Istanbul – bericht van de andere kant (Amsterdam, Frascati-theater, 27 t/m 31 oktober 2020)

27 okt 2020

Op 21 november 2017 vertrekt een vader naar Istanbul. Een paar weken later worden zijn zoon en dochter gebeld door het Ministerie van Buitenlandse Zaken.

Jullie vader is alles, inclusief zichzelf, kwijtgeraakt. Waar hij nu is weten we niet.

In de theatervoorstelling Istanbul – bericht van de andere kant maken Michaël Bloos, Gillis Biesheuvel en Lucas Kramer (zich) een voorstelling van de werkelijkheid van een vader en een zoon. De vader is op reis, op weg naar het Museum van de Onschuld van Orhan Pamuk. Onderweg raakt hij alles kwijt, inclusief zichzelf. Zijn zoon reist hem achterna om hem op te sporen. Het stuk speelt zich af op de grens van Oost en West, van fictie en feit, van construct en werkelijkheid.

De voorstelling Istanbul – bericht van de andere kant is onderdeel van het Universum van de Waanzin, een zoektocht naar de zin van de waan in theater, film en podcast.

De voorstelling is van dinsdag 27 oktober tot en met zaterdag 31 oktober 2020 te zien in theater Frascati, Amsterdam.

Direct na afloop van de voorstelling op vrijdag 30 oktober is er een nagesprek. Daarin vertelt Hanneke van der Heijden, vertaler van een aantal romans van Orhan Pamuk, over hoe de sfeer van Istanbul te vertalen. Freek Vielen, die de tekst voor de voorstelling schreef, vertelt over hoe de sfeer van Istanbul in tekst en toneel te vangen.

Voor meer informatie over de voorstelling en speeldata, klik hier.

 

Website van Hanneke van der Heijden, literair vertaler – over de literaire wereld in Turkije, over vertalen, en met fragmenten gepubliceerde en ongepubliceerde vertalingen uit het Turks.

WOORDENWOLK