Pamuks Museum van de onschuld wint een prijs

17 jun 2014

Het ‘Museum van de onschuld’ van Orhan Pamuk is verkozen tot Europees museum van het jaar. De prijs, een initiatief van het European Museum Forum onder auspiciën van de Raad van Europa, werd op 18 mei jongstleden uitgereikt in Tallinn (Estland).

Het museum dat Pamuk in Istanbul opzette, is inhoudelijk verbonden met zijn gelijknamige roman. Ieder van de 83 vitrines in het museum hoort bij een van de 83 hoofdstukken in de roman Het museum van de onschuld. Volgens de jury van de prijs kan het museum worden opgevat als een ‘historisch museum over het leven in Istanbul in de tweede helft van de twintigste eeuw’, maar ook als een ‘op objecten gebaseerde versie van het fictieve liefdesverhaal in de gelijknamige roman’. De jury vindt dat het museum daarnaast ook een model biedt voor verdere ontwikkelingen in de museumsector.

 

Website van Hanneke van der Heijden, literair vertaler – over de literaire wereld in Turkije, over vertalen, en met fragmenten gepubliceerde en ongepubliceerde vertalingen uit het Turks.

WOORDENWOLK