Op de muur van Havikshorst nummer 1 in Leiden staat het gedicht ´Gelincikler’ (‘Klaprozen’) van de Turkse schrijver en vakbondsman Fakir Baykurt. Baykurt (Yeşilova, 1929 – Essen, 1999) is de auteur van een groot aantal romans, korte verhalen en kinderboeken. Vanaf de jaren zeventig schreef hij veelvuldig over het leven van Turkse arbeidsmigranten en hun gezinnen in Duitsland, de mensen die waren opgegroeid in de Anatolische dorpen die hij in zijn vroege werk vaak beschreef. Zelf verhuisde hij aan het eind van zijn leven ook naar Duitsland. Naast zijn prozawerk bracht Baykurt twee dichtbundels uit. In 1979 was hij te gast op Poetry Park in Rotterdam.

Het muurgedicht is, net als vele andere, een initiatief van de Stichting Tegenbeeld.

Maar wie ‘Gelincikler’ wil zien, hoeft niet per se naar Leiden. Er is ook een website waar alle muurgedichten zijn afgebeeld. Iedere schildering gaat vergezeld van informatie over de dichter en een vertaling van zijn of haar gedicht. Hier is meer informatie te vinden over ‘Gelincikler’ en Fakir Baykurt.

Vrijwilligers zijn nu bezig de informatie op de website te vernieuwen. Jannet van der Hoek, die de informatie over Fakir Baykurt coördineert, is in dat verband op zoek naar gegevens over de bezoeken van Baykurt aan Nederland heeft gebracht.

Wie iets kan vertellen of materiaal heeft over (een van) de bezoeken van Fakir Baykurt aan Nederland, kan contact opnemen met Jannet van der Hoek, emailadres: jannetvanderhoek@gmail.com

Klik hier voor de pagina over Fakir Baykurt en de vertaling ‘Klaprozen’ door Gerard Bosscha Erdbrink.