Groep vooraanstaande internationale schrijvers roept op tot grotere vrijheid van meningsuiting in Turkije

29 mrt 2014

‘We are writers from around the world who love, live and breathe words. We are united in our belief that freedom of expression is a universal and fundamental human right. We are gravely concerned about “the freedom of words” in Turkey.’

Zo begint een brief die een groep vooraanstaande literaire auteurs uit Turkije en andere landen gisteren publiceerde.

De brief, ondertekend door onder anderen Orhan Pamuk, Elif Shafak, Perihan Mağden, Günther Grass en Elfriede Jelinek, vestigt de aandacht op recente inperkingen van het recht op vrije meningsuiting. Er wordt verwezen naar de censuur die volgde op de Gezi-protesten van afgelopen zomer, maar ook naar de stringente internetwet die onlangs door het parlement werd aangenomen en recente pogingen van de regering om de toegang tot Twitter en Youtube te verhinderen.

De ondertekenaars wijzen er op dat ‘vertalers, redacteuren, uitgevers, dichters en schrijvers geconfronteerd worden met gerechtelijke vervolging en zelfs gevangenschap voor rechtmatige uitdrukking van ideeën’.

De brief is hier te lezen (in het Engels).

 

Website van Hanneke van der Heijden, literair vertaler – over de literaire wereld in Turkije, over vertalen, en met fragmenten gepubliceerde en ongepubliceerde vertalingen uit het Turks.

WOORDENWOLK