Een landkaart van klanken

17 jan 2014

Zo ervaart Mümtaz Istanbul als hij door de stad loopt en roeit, en bij de aanblik van allerlei gebouwen herinnerd wordt aan liederen en composities uit de klassieke Osmaanse muziek.

Net als Leopold Bloom in Ulixes van James Joyce, loopt de hoofdpersoon van Ahmet Hamdi Tanpınars roman Sereen voortdurend door zijn woonplaats, de voormalige hoofdstad van het Osmaanse Rijk. Hij ziet grote delen van de stad, niet alleen op 31 augustus 1939, de dag die in roman wordt beschreven, maar ook tijdens de vele flashbacks, die de lezer mee terug in de tijd nemen.

Istanbul, muziek en tijd, dat zijn terugkerende thema’s in het werk van de schrijver Ahmet Hamdi Tanpınar (1901-1962). Ze zijn het onderwerp van een lezing die ik donderdag 23 januari om 18u30 geef in het Nederlands Instituut in Turkije, Istanbul. Klik hier voor meer informatie.

 

Website van Hanneke van der Heijden, literair vertaler – over de literaire wereld in Turkije, over vertalen, en met fragmenten gepubliceerde en ongepubliceerde vertalingen uit het Turks.

WOORDENWOLK