Nieuwe roman van Orhan Pamuk: De nachten van de pest

2 sep 2022

Net van de drukker, bijna in de winkel – de nieuwe roman van Orhan Pamuk, De nachten van de pest (Turkse titel: Veba Geceleri), is uit.

1901. De derde pestepidemie heeft Minger, een fictief Osmaans eiland in de Middellandse Zee, net bereikt. Sultan Abdülhamit stuurt zijn geliefde gezondheidsinspecteur Bonkowski pasja naar Minger om te helpen de epidemie te stoppen. Maar de moslims en de christenen op het eiland reageren heel verschillend op de maatregelen om de ziekte in te dammen. De spanningen lopen op. En binnen de kortste keren wordt het lichaam van de pasja ontzield op straat aangetroffen.

Is het een willekeurige moord, gaat het om een groter complot? De sultan vraagt zijn nicht, Pakize sultane, en haar kersverse echtgenoot, dokter Nuri, naar het eiland te gaan om dit uit te zoeken.

Ondertussen dringen Engeland en Frankijk bij de sultan aan op een afgrendeling van het eiland om Europa voor de pest te behoeden. De eilandbewoners staan er nu alleen voor.

De nachten van de pest is vanaf 8 september verkrijgbaar bij de boekhandel.

Om een fragment uit de roman te lezen, klik hier.

Website van Hanneke van der Heijden, literair vertaler – over de literaire wereld in Turkije, over vertalen, en met fragmenten gepubliceerde en ongepubliceerde vertalingen uit het Turks.

WOORDENWOLK