Wie Ik heet Karmozijn heeft gelezen, de roman van Orhan Pamuk, herinnert zich ongetwijfeld de beschrijvingen van de indrukwekkende miniaturen uit het Boek der Koningen. De Shahname, zoals het boek oorspronkelijk heet, is een omvangrijk epos in verzen, meer dan duizend jaar geleden geschreven door de beroemde Perzische dichter Firdawsi. Maar wat voor boek is het precies? En waarom is het nog altijd zo populair?

Folia 011b-012a uit het manuscript van het 'Boek der Koningen', dat deel uitmaakt van de collectie van de UB in Leiden.

Gabriëlle van der Berg, hoogleraar Cultuurgeschiedenis van Iran en Centraal Azië aan de Universiteit Leiden, vertelt op dinsdag 23 april meer over dit epos, dat nog altijd springlevend in de Perzischtalige wereld, met name in Iran, Afghanistan en Tadjikistan.

Van der Berg gebruikt daarvoor een bijzonder exemplaar van dit werk, een geïllustreerd handschrift uit de vijftiende eeuw gemaakt in de Iraanse stad Shiraz, dat zich in de Leidse Universiteitsbibliotheek bevindt. Aan de hand van dat handschrift vertelt ze over de rijke en fascinerende wereld van het Boek der Koningen en gaat ze in op de rol van poëzie en materiële cultuur in de politieke geschiedenis van het Midden-Oosten.

Voor meer informatie over deze lezing en over andere lezingen in de reeks over Midden-Oosterse handschriften, georganiseerd door de UB van Leiden (2 april – 21 mei 2024), klik hier.

Plaats: Lipsiusgebouw, zaal 019, Cleveringaplaats 1, Leiden
Datum: 23 april 2024
Tijd: 19.30-21.00 uur

Deze lezing en de andere in de reeks kunnen online gevolgd en/of teruggekeken worden. Op de website zijn de links te vinden voor de livestreams en de opnames.

 

Website van Hanneke van der Heijden, literair vertaler – over de literaire wereld in Turkije, over vertalen, en met fragmenten gepubliceerde en ongepubliceerde vertalingen uit het Turks.

WOORDENWOLK