Omslag van 'Een zandstorm, zeiden ze'Vandaag verschijnt Een zandstorm, zeiden ze, het romandebuut van Çiler İlhan (1972).

De negentien scènes in Een zandstorm, zeiden ze beschrijven samen één dag, de dag waarop Leyla uit het dorpje Eigenheim zich zal verloven met Bilal, een van haar verwanten, afkomstig uit het naburige dorp Ginderbuiten. De roman begint met de feestelijke voorbereidingen voor de verlovingsceremonie. Gaandeweg loopt de spanning echter op, en de dag eindigt heel anders als verwacht. Maar de ware toedracht? Die lijkt door een zandstorm aan het oog onttrokken. Of is er helemaal geen zandstorm geweest?

In een compacte, beeldende stijl voert İlhan de lezer mee in een wereld waar dorpse gebruiken en grotere politieke gebeurtenissen tot een verstikkend geheel hebben geleid. Het verhaal is gebaseerd op de gebeurtenissen die zich afspeelden op 4 mei 2009 in een dorp in de buurt van Mardin, in het zuidoosten van Turkije.

Van İlhan verscheen eerder de verhalenbundel Verbannen, vertaald door Sytske Breunesse. De bundel werd bekroond met de Literatuurprijs van de Europese Unie.

Klik hier voor een fragment uit Een zandstorm, zeiden ze.

 

Website van Hanneke van der Heijden, literair vertaler – over de literaire wereld in Turkije, over vertalen, en met fragmenten gepubliceerde en ongepubliceerde vertalingen uit het Turks.

WOORDENWOLK