Deze week treedt de Turkse schrijfster Ece Temelkuran op tijdens het Haagse literaire festival ‘Writers Unlimited’ (het vroegere Winternachtenfestival).

Temelkuran (1973) werd vooral bekend met haar journalistieke werk voor kranten en televisie. Ze onderzocht onder andere de vrouwenbeweging, het lot van politieke gevangenen, het Koerdische vraagstuk en de Armeense kwestie. Daarnaast schreef ze ook over ontwikkelingen buiten Turkije, zoals de volksbeweging in Argentinië, de socialistische revolutie in Venezuela, en de World Social Forums. Haar columns en artikelen werden in verschillende boeken gebundeld.

In 2010 maakte Temelkuran haar literaire debuut met de roman Muz sesleri (‘Bananengeluiden’), een roman over liefde en oorlog, die gesitueerd is in Oxford, Parijs en Beirut. Een Nederlandse vertaling komt dit jaar uit.

Voor informatie over het programma zie de website van Writers Unlimited.

Website van Hanneke van der Heijden, literair vertaler – over de literaire wereld in Turkije, over vertalen, en met fragmenten gepubliceerde en ongepubliceerde vertalingen uit het Turks.

WOORDENWOLK