‘De Turkse cartoonwereld is een schatkamer.’ Zo beginnen stripmakers van het Utrechtse stripgenootschap De Inktpot hun verslag van een ontdekkingsreis door de wereld van de hedendaagse Turkse strips en cartoons. Strip- en cartoonbladen zijn in Turkije enorm populair, maar er is nauwelijks iets van in het Nederlands vertaald.

De reis van de Nederlandse stripmakers resulteerde in de expositie Turkartoon, die voor het eerst een flinke hoeveelheid vertaald werk toont uit de drie grootste Turkse bladen, Uykusuz, Penguen en Leman. De bijbehorende gratis stripkrant schetst de geschiedenis van de humoristische bladen in Turkije en de werkwijze op de redacties.

De expositie is tot 3 december 2012 te zien in de Centrale bibliotheek van Arnhem. Daarna gaat de expositie in ieder geval naar:

Zie voor meer expositieplaatsen en preciese data de website van Turkartoon.

Naar aanleiding van de expositie heeft strip- en cultuurmagazine Zone 5300 een groot deel van haar zomernummer aan Turkse strips en cartoons gewijd.

Website van Hanneke van der Heijden, literair vertaler – over de literaire wereld in Turkije, over vertalen, en met fragmenten gepubliceerde en ongepubliceerde vertalingen uit het Turks.

WOORDENWOLK