Van 5-9 juni vindt in Rotterdam het Eerste Rode Tulp Filmfestival plaats. In bioscoop LantarenVenster zullen in totaal 26 films worden getoond, voor het merendeel recente speelfilms, documentaires en korte films. Daaronder zijn twee verfilmingen van literair werk, beide geregisseerd door Erden Kıral: Mavi sürgün (‘Ballingschap in blauw’), naar de memoires van de schrijver Halikarnas Balıkçısı, en Bereketli topraklar üzerinde (‘Op vruchtbare bodem’), naar een roman van Orhan Kemal. Beide films worden vertoond op donderdag 6 juni. Het festival opent op woensdagavond 5 juni met de speelfilm Yük (‘De last’), Kırals nieuwste productie. De regisseur en twee acteurs, Tülin Özen en Tansu Biçer, zullen bij de opening van het festival aanwezig zijn.

Klik hier voor het festivalprogramma en achtergrondinformatie over de films, en hier voor informatie over de schrijvers Halikarnas Balıkçısı en Orhan Kemal.

Website van Hanneke van der Heijden, literair vertaler – over de literaire wereld in Turkije, over vertalen, en met fragmenten gepubliceerde en ongepubliceerde vertalingen uit het Turks.

WOORDENWOLK